h

Stille armoede een uitdaging voor de wethouder!

20 juli 2005

Stille armoede een uitdaging voor de wethouder!

Stille armoede is een groot probleem, met de volgende brief daagde de SP Noordoost Fryslân de wethouders van Achtkarspelen en Kollumerland uit om 1 maand solidair te zijn met de minima in hun gemeente.

Geachte Wethouder van Sociale Zaken,

Zoals u weet is het verschijnsel van de “Stille Armoede” ook in de gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland c.a. een voortschrijdend probleem. Een probleem te meer omdat mensen die ermee te maken hebben zich meestal schamen voor hun situatie en mede om die reden ook niet vaak een beroep doen op bijvoorbeeld de Bijzondere Bijstand.

Hulpvragen voor financiële ondersteuning komen echter wel, zoals recentelijk in de media verscheen, in toenemende mate voor bij de kerkelijke instanties, de diaconieën en parochiën, die aan de vragen maar nauwelijks meer kunnen voldoen.
Ook bij de Hulpdienst van de Socialistische Partij komen, ook in onze regio, regelmatig hulpvragen binnen voor financiële ondersteuning of hulp bij het gaan van de procedures tot financiële ondersteuning. De frustraties van de betrokkenen lopen hoog op.
Uitkeringsgerechtigden lijken in de schulden en de schuldsanering te komen mede door de lange bureaucratische wegen van het aanvragen tot het toekennen van de uitkeringen.
De wachttijd van gemiddeld 7 tot 8 weken voor men een bijstandsuitkering krijgt vinden wij ronduit schandalig. Hierdoor worden mensen tot “bedelen” veroordeeld om een voorschot te ontvangen. Dit vinden wij een mensonwaardige situatie ! In andere gemeenten (b.v. Leeuwarden) is het wél mogelijk om binnen een week te weten of men redelijkerwijs in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering en een eventueel voorschot kan ontvangen. De gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland c.a. lijken hierin uiterst terughoudend met alle gevolgen van dien. Wetende dat men nooit (!!) vrijwillig in de bijstand terecht komt maakt dit ontmoedigingsbeleid nóg slechter te verteren.

Bijgaand vindt u een brief van de heer F. Ralten, een ex-WIW’er, wiens inkomen in korte tijd dramatisch is gekelderd. Deze hartekreet dient als voorbeeld voor de vele schrijnende “gevallen” in de provincie. Daarbij moet aangemerkt worden dat de heer Ralten naar alle waarschijnlijkheid nog niet eens tot de meest ernstige “gevallen” behoort; híj is nog in staat om actief hulp te zoeken en voor zijn recht te strijden. De meeste mensen houden hun mond; zij klampen zich vast aan de hoop op betere tijden, die dankzij de verregaande maatregelen om ons sociale stelsel te vernietigen, tot een magere strohalm is verworden.
De SP Noordoost Fryslân daagt u persoonlijk uit om te ervaren hoe het is om 1 maand lang rond te komen van het bestaansminimum. Dit betekent rondkomen van een bijstandsuitkering zoals van toepassing op uw situatie (gezin, alleenstaand ouder, alleenstaande, etc.). Als u alleenstaande bent zou u dan één maand lang all-in rond moeten komen van een bedrag van € 768,99. De vakantietoeslag is hier niet bij gerekend, omdat die maar eens in het jaar uitgekeerd wordt en doorgaans opgaat aan het vullen van de gaten in het budget.

Wij dagen u uit slechts 1 maand (en dat hoeft niet eens de duurste maand te zijn) solidair te zijn met de minima in uw gemeente. Vindt u een maand te veel, probeer het dan eens een week! Eén week solidariteit is toch niet te veel gevraagd?? Voor alle duidelijkheid: de heer Ralten leeft al enige maanden ónder het bestaansminimum!
Zoekt u eens uit wat ú in uw leven zou moeten opgeven om van dit bedrag echt rond te moeten komen en neem uw conclusies na afloop van die maand mee in uw afdelingsbeleid. Als u uit ervaring kunt spreken dan wéét u waar het beleid in de praktijk over gaat. Wordt het de huur betalen plus een maand pannenkoeken eten of een huurschuld en toch een lapje vlees af en toe?

Uw collega van de gemeente Kollumerland c.a. ontvangt overigens vandaag dezelfde uitdaging. Zoals velen in uw gemeente kunt u zich dan op niveau vastklampen aan de gedachte “gedeelde smart is halve smart”.

Wij horen graag zo spoedig mogelijk of u de handschoen opneemt !

U bent hier