h

Socialistische Partij nu officiële status in Noordoost Fryslân

20 oktober 2005

Socialistische Partij nu officiële status in Noordoost Fryslân

Al enkele jaren bestond de SP- werkgroep Achtkarspelen/Kollumerland en maakte als zodanig deel uit van de afdeling Smallingerland. Het was een grote wens van de leden om de werkgroep om te zetten in een autonome afdeling.

Maar daar kwam heel wat voor kijken, want om afdeling te kunnen worden, moeten er minimaal 50 leden zijn. Het ledental groeide gestaag en men voldeed tenslotte ruimschoots aan de gestelde norm. Maar daarmee was men er nog niet, want ook aan de organisatiestructuur worden bij de SP voorwaarden gesteld. Er moeten minimaal o.m. 5 bestuursleden zijn. Bovendien moet de werkgroep aantoonbaar activiteiten op politiek en maatschappelijk gebied ontplooien. Als men aan al deze voorwaarden heeft voldaan, krijgt een werkgroep de status van afdeling in oprichting en blijft dat minimaal een half jaar. In dat halve jaar moet de afdeling i.o. bewijzen, dat ze de status van afdeling aan kan door aan de al eerder genoemde voorwaarden nogmaals te beantwoorden. Eind 2004 verkreeg de werkgroep Achtkarspelen/Kollumerland de status van afdeling in oprichting en ging verder onder de naam afdeling in oprichting Noordoost Fryslân. Een half jaar later werd door de partijraad van de SP positief geoordeeld over de aanvraag om zelfstandige afdeling te mogen worden. Dat die positieve beoordeling op zijn plaats was, mag blijken uit tal van activiteiten, die de SP in onze omgeving heeft ontplooid en waardoor de partij ook in Achtkarspelen en Kollumerland een eigen gezicht en een eigen geluid heeft gekregen. Een gezicht en een geluid, dat blijkbaar ook door het publiek werd erkend en erkend, want het ledental groeide door tot bijna 70.Toch zou het nog even duren, voordat de afdeling formeel haar status zou krijgen, omdat door organisatorische omstandigheden de eerste algemenen ledenvergadering uitgesteld moest worden. En op die vergadering moest immers een officieel bestuur gekozen worden. Op 19 oktober was het dan eindelijk zo ver, dat Auke Veenstra, voorzitter a.i., een behoorlijk aantal leden in zaal Paradiso in Kollum welkom kon heten op deze eerste ledenvergadering. In een vlot tempo werden de agendapunten afgehandeld, waarbij de kandidaten voor het afdelingsbestuur unaniem werden gekozen.
Het bestuur bestaat uit de dames Belinda van der Galiën (Kollum; vice-voorzitter), Heichina Hidding (Buitenpost; organisatiesecretaris), Marjan Rigter (Buitenpost; bestuurslid) en de heren Auke van der Galiën (Kollum; penningmeester), Auke Veenstra (Surhuizum; voorzitter) en Roel Ytsma (Surhuisterveen; bestuurslid). Verder werden de heren Ytsma en Veenstra gekozen als afgevaardigden naar regioconferentie en congres. In de kascommissie werden Hetty Combs en René Geertsma gekozen. De regiobestuurder van Fryslân, Elbrecht Claus, die ook op deze bijeenkomst aanwezig was, feliciteerde het nieuwe bestuur en de leden met het bereiken van deze mijlpaal en wenste de nu zelfstandige afdeling veel succes toe. De voorzitter vertolkte de mening van alle leden, toen hij beloofde, dat het bestuur en de aanwezige leden er alles aan zullen doen om de SP nog sterker te zullen maken in deze omgeving en daarbij ook steeds op te komen voor de zwakten in de samenleving. Centraal hierbij staan de uitgangspunten solidariteit, menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid. Hij nam deze avond namens het beestuur afscheid van Hetty Combs, die enkele jaren de functie van organisatiesecretaris vervulde. Om persoonlijke redenen moest ze afstand doen van functie. De heer Veenstra wees er op, dat zij een groot deel het gezicht van de SP heeft gevormd in de afgelopen jaren en dat zij vaak de motor was, die de partijafdeling in beweging hield. “Zonder jou was het zo goed niet gegaan’, aldus de voorzitter, die haar onder applaus bedankte voor haar geweldige inzet. Al eerder had hij ook zijn waardering uitgesproken voor het werk van de ex-voorzitter Pyt van der Galiën, die zich ook om privé-redenen terug moest trekken. Hij kon niet aanwezig zijn, omdat hij elders voor de SP aanwezig moest zijn. Beiden staan overigens in voorkomende gevallen de afdeling ter beschikking met hun ervaring en kennis, zodat ze toch voor de afdeling als actieve leden behouden blijven. De komende tijd zal de afdeling zich bezighouden met een paar acties. Lokaal heeft de ventweg en het fietspad over de brug bij Blauforlaet de aandacht, terwijl men ook een ledenwerfactie zal voeren. Deze actie zal gepaard gaan met een kaartenactie tegen het zorgbeleid van de regering. De afdeling blijft overigens bereikbaar onder het emailadres noordoostfryslan@sp.nl en telefonisch op nummer 0512-251354 en 0511540105, zo werd door de voorzitter medegedeeld. Na het afhandelen van de agendapunten kreeg Heichina Hidding de gelegenheid om aan de hand van een aantal stellingen de leden met elkaar in discussie te laten gaan. Van deze gelegenheid werd dankbaar gebruik gemaakt, zodat er nog geruime tijd geanimeerd werd gediscussieerd over tal van actuele problemen.

U bent hier