h

Je bent jong en je wilt wat (vervolg)

16 november 2006

Je bent jong en je wilt wat (vervolg)

Op 9 november 2006 heeft de SP aan de gemeenteraad in Achtkarspelen een rapport gepresenteerd over (hang)jongeren in de gemeente. Twee jonge leden van de SP hebben in verschillende dorpen van Achtkarspelen en Kollumerland 100 jongeren opgezocht op hun hangplek en geënquêteerd over wat hen bezig houdt.

Zij deden dit omdat er veel over jongeren wordt geschreven, maar meestal niet met hen wordt gepraat. De SP is van mening dat met de resultaten van dit onderzoek een beter gefundeerd jeugdbeleid ontwikkeld kan worden. Zij hoopt ook dat met de presentatie aan de gemeenteraad een begin is gemaakt met de uitvoering van plannen om de jeugd meer bij de politiek in Achtkarspelen te betrekken.

In een vorige spreekbuis is al verteld over de voorzieningen die jongeren in hun dorp wensen. In de gemeenteraad van afgelopen week is vooral belicht wat jongeren van de politiek verwachten. De SP is blij verrast dat de meerderheid van de jongeren (53%) voor een jongerenraad is, hoewel ook een groot deel (38%) daar niets van verwacht. Van de jongeren die een jongerenraad belangrijk vinden is 14% bereid om daar zelf zitting in te nemen. De belangrijkste reden is dat zij meer inspraak willen en zij hopen dat de communicatie met de gemeente verbeterd zal worden. Van de jongeren die geen jongerenraad willen, geeft een gedeelte aan dat het geen zin heeft. In het rapport doet de SP suggesties om jongeren meer bij de politiek te betrekken. Een groepje afgevaardigden van jongeren zou bijvoorbeeld één keer per maand mee kunnen vergaderen met de gemeenteraad.

Hoewel een jongerenraad al politiek en bestuurlijk draagvlak heeft in onze gemeente heeft het jongerenwerk vanuit het Achtkant nog enige bezwaren. Zij denken dat de meer mondige (en vaak hoger opgeleide) jongeren in zo’n raad zouden komen. Een evenwichtige selectie is dus belangrijk. Voor de jongeren die moeite hebben met het verwoorden van een mening kan het veel verschil maken of er nog meer jongeren uit hun vriendengroep bij zijn. Een jongerenwerker of een beleidsmedewerker zou begeleiding kunnen bieden. Als er een jongerenraad wordt ingesteld moet deze groep, met weinig of geen vertrouwen in de politiek, niet vergeten worden.

Nog een belangrijke reden om deze groep niet te vergeten is het feit dat een meerderheid (56%) aangeeft dat de gemeente negatief tegen hen aankijkt. Onze SP-jongeren denken dat de politiek dat niet wil. Zij concluderen uit wat zij gehoord hebben dat de jeugd dit negatieve beeld wel graag zou willen veranderen.

Een ander belangrijk punt wat uit het onderzoek naar voren is gekomen, is het feit dat ongeveer de helft van de jongeren de voorlichting over drank, drugs en veilige seks onvoldoende vindt. En opvallend genoeg is het vooral de oudere jeugd die meer voorlichting wenst. Waarschijnlijk wordt de voorlichting te veel gericht op scholieren van 13 tot 15 jaar en wordt er te veel van uitgegaan dat de oudere jeugd het wel weet. Misschien zou de voorlichting op het MBO en via jeugdsozen voortgezet moeten worden. Misschien ook iets voor het Achtkant?

Het onderzoek heeft veel informatie opgeleverd. Maar nog belangrijker dan die informatie is wel de positieve reacties die we van de jongeren kregen. De meeste willen graag hun mening, wensen en behoeften bespreken. Wij denken dan ook dat de meeste jongeren erg positief zullen staan ten opzichte van de politiek, als deze zich meer openstelt. In de gemeente Kollumerland heeft de burgemeester in de zomer van 2005 een aantal jeugdhonken bezocht. De jongeren hebben het bezoek erg op prijs gesteld. Wij denken daarom dat men vanuit de gemeente en de politiek van Achtkarspelen de jongeren zou moeten benaderen en met hen in gesprek gaan. Er is waarschijnlijk wel een groep met veel kritiek, maar juist door hen serieus te nemen, kunnen problemen worden opgelost. Nu krijgen zij alleen negatieve aandacht; positieve aandacht werkt meestal beter, en … wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.
De SP Noordoost Fryslân hoopt dat alle politieke partijen in onze gemeenten het rapport bestuderen en met de uitkomsten aan het werk gaan.

Marianne Rigter
Bestuurslid SP Noordoost Fryslân

U bent hier