h

“Oudere uit de gemeente Achtkarspelen moet hulp mogelijk inruilen ”

14 november 2006

“Oudere uit de gemeente Achtkarspelen moet hulp mogelijk inruilen ”

Eindelijk eens een –zij het klein- artikel over de WMO op de voorpagina van de LC van 18 september met bovenstaande kop. De WMO, de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die zo belangrijk is voor mensen die afhankelijk zijn van hulp en zorg. Die dus belangrijk zal zijn voor iedereen. De wet regelt dat de gemeente verantwoordelijk wordt voor de meeste voorzieningen op het gebied van Zorg en Welzijn. Per 1 januari wordt de huishoudelijke hulp al via de gemeente verstrekt. Sommige gemeenten beperken de keuzemogelijkheid, waardoor zieken en ouderen straks niet meer hun vertrouwde hulp terugzien.

In de gemeente Achtkarspelen zullen ouderen of zieken nog zeker een jaar dezelfde hulp kunnen krijgen. Dat is besloten bij het Discussieplatform WMO Achtkarspelen. Veranderingen dienen immers zorgvuldig te worden uitgevoerd. Zeker omdat er veel geld mee is gemoeid neemt onze gemeente een jaar de tijd voor een zorgvuldige procedure van inkoop van huishoudelijke zorg. Het Discussieplatform WMO is vorig jaar door de gemeente ingesteld om aan alle inwoners van Achtkarspelen de gelegenheid te geven om mee te denken en de gemeente te adviseren over de uitwerking van de WMO. Ongeveer 50 mensen nemen deel aan het discussieplatform WMO. De meeste deelnemers aan het platform zijn vertegenwoordigers van organisaties. Er zijn belangenbehartigers zoals ouderenbonden en cliëntenorganisaties. Politieke partijen en de diaconieën hebben vertegenwoordigers in het platform. Ook de zorgaanbieders zijn goed vertegenwoordigd. De “gewone burger” ontbreekt, met name jongeren en de gebruikers van zorg zouden hun stem kunnen laten horen.

Vanuit het platform zijn er werkgroepen ingesteld om de verschillende werkvelden van de WMO in een notitie uit te werken. Het afgelopen halfjaar is door de werkgroepen én de ambtenaren hieraan hard gewerkt. In de notitie Huishoudelijke verzorging staat bovengemelde zorgvuldige overgang van oude naar nieuwe regeling van huishoudelijk hulp beschreven. Maar ook worden er uitgangspunten voor de eigen bijdrage vermeld en het belang van kwaliteitseisen aan huishoudelijke verzorging benadrukt. In de notitie cliëntenparticipatie wordt uitgewerkt hoe de gebruikers van zorg de gemeenten kunnen adviseren over de invulling van de WMO-voorzieningen en de hoogte van de eigen bijdragen en welke organisaties in zo’n cliëntenraad vertegenwoordigd dienen te zijn. Daarnaast wordt omschreven dat er een budget moet worden vastgesteld om regelmatig de tevredenheid van de cliënten over de verstrekte voorzieningen te meten. Ook is er over de mantelzorg het een en ander uitgewerkt. Deze laatste notitie moet nog in het discussieplatform worden besproken.

Ondanks het vele vergaderen en de papierberg die met deze inspraak gepaard gaat, is er toch nog tijdnood opgetreden. De gemeenteraad moet vóór 1 oktober de Modelverordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Achtkarspelen goedkeuren. Daarom was er begin september een platformvergadering ingelast om een advies voor de gemeenteraad op te stellen. Veel platformleden waren van mening dat zij onder druk werden gezet om met een te korte voorbereidingstijd te beslissen. Toch is er met meerderheid van stemmen een positief advies meegegeven. Achteraf bleek de druk niet noodzakelijk. De gemeenteraad heeft de behandeling van de verordening uitgesteld naar de volgende raadsvergadering.

Bedreigender dan deze schoonheidsfouten in de besluitvorming is de manier waarop straks de gemeenten geld krijgen voor de uitvoering van de WMO. Het Rijk stelt een budget ter beschikking dat is gebaseerd op zorgcijfers van 2005. Terwijl nu al bekend is dat het beroep op ondersteuning het afgelopen jaar sterk is gestegen. Dit houdt in dat de kwaliteit van de zorg die gemeenten straks kan verstrekken nu al sterk onder druk komt te staan. Vele gemeenten vrezen financiële problemen en zijn in overleg wat zij kunnen doen. De SP-wethouder Zorg, Sociale Zaken en WMO van Eindhoven overweegt zelfs de invoering van de WMO te boycotten.
Voor iedereen die belang heeft bij een goede WMO – en vroeg of laat krijgen we allemaal hiermee te maken - is het dus zaak om gebruik te maken van de inspraakmogelijkheden die de gemeente ons biedt door deel te nemen aan het WMO-discussieplatform. Maar ook landelijk moet er misschien wel actie ondernomen worden. Anders zullen de mensen die de gevolgen van het kabinetsbeleid nu al zo hevig voelen, vooral de zwakkeren in onze samenleving, nog eens slachtoffer worden. Omdat de kosten van de toename van de zorgvraag afgewenteld wordt op de gemeenten. Wat dat betreft verdient de WMO veel meer publiciteit en aandacht.

Marianne Rigter
Bestuurslid Socialistische Partij, afdeling Noordoost Fryslân

U bent hier