h

De SP en Noordoost Fryslân - Provinciale Verkiezingen

6 maart 2007

De SP en Noordoost Fryslân - Provinciale Verkiezingen

Hebt u ook het gevoel, dat er in de politiek veel beslist wordt, maar niet geluisterd? Dat er teveel geregeerd wordt buiten het zicht en de controle van ons, de burgers? Meningen en mensen moeten er echt toe doen, in Den Haag, maar ook in de gemeente en in de provincie.

De provincie is de meest onbekende van de drie. Maar er zijn in onze omgeving veel zaken waar de Provinciale Staten beslissingen in nemen, die voor de inwoners gevolgen hebben.
De SP wil graag dat er tijdens de Statenvergaderingen een vragenuurtje voor burgers wordt ingesteld. Hier kunt u vragen stellen, problemen en knelpunten in uw omgeving kenbaar maken, of suggesties voor verbeteringen doen. Zo wordt uw mening gehoord.

Vervoer
Het nieuwe kabinet heeft 100 miljoen euro extra toegezegd aan Fryslân. Dat is mooi. Maar het is nog mooier als dat geld ingezet wordt voor het oplossen van regionale knelpunten.
Er zijn er veel, ook in N-O Fryslân. Ik denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer en de slechte busverbindingen. Sommige dorpen zijn helemaal niet bereikbaar, anderen maar een paar maal per dag. De verbinding vanuit onze regio met plaatsen als Drachten, Dokkum of zelfs Leeuwarden zijn slecht geregeld. Terwijl toch veel mensen hun werk daar hebben en veel jongeren er naar school gaan.
De SP vindt dat de Provincie het huidige vervoerbedrijf niet alleen moet verplichten de kwaliteit te verbeteren, maar ook dat het moet zorgen voor een fijnmazig netwerk. Wij maken ons sterk voor het instellen van een minimale afstand van elk huis tot de dichtstbijzijnde halte en zijn bereid daar desnoods extra provinciale middelen voor in te zetten.
Daarnaast vindt de SP dat de Provincie zorg moet dragen voor gratis leerlingenvervoer vanaf 12 jaar en gratis beschermd vervoer voor jongere kinderen van en naar school, als deze zich buiten de eigen woonplaats bevindt.

Onderwijs
Bij de keuze van een school voor voortgezet onderwijs speelt de bereikbaarheid vaak een grote rol. Goed openbaar vervoer verruimt de praktische mogelijkheden voor de keuze van opleiding en persoonlijke ontwikkeling.
Stages vormen een waardevol onderdeel van iedere opleiding in het VMBO en MBO. Helaas blijkt in de praktijk dat scholen elkaar ongewild moeten beconcurreren bij het binnenhalen van stageplaatsen voor hun leerlingen. De SP vindt, dat hierover in Fryslân duidelijke afspraken moeten worden gemaakt tussen bedrijven, instellingen en de regionale scholen.

In het basisonderwijs worstelt menig schoolbestuur ieder jaar weer met de leerlingenaantallen. Er moeten allerlei kunstgrepen toegepast worden om aan de getalsmatige eis te voldoen, vaak ten koste van de kwaliteit van het onderwijs zelf. De situatie in een gebied als de Randstad is niet te vergelijken met die in Fryslân, toch zijn de landelijke normen daarop gebaseerd. Als er een school verdwijnt, verliest het dorp een van de belangrijkste voorzieningen en loopt leeg. Daarom maakt de SP zich sterk voor een wijziging in het minimale aantal leerlingen van een school in Fryslân en vergelijkbare regio’s.
Wil de SP nog meer? Ja, een heleboel! Kijkt u maar op www.fryslan.sp.nl.

Hebt u ook een mening? Maak die dan kenbaar door op 7 maart naar de stembus te gaan en daarmee de voor u juiste mensen in de Provinciale Staten en indirect in de Eerste Kamer te brengen. Stem voor een menselijker en socialer beleid:
Stem SP, nu zeker!

Jolanda Rötert
Kandidaat Provinciale Staten
SP

U bent hier