h

Overwinsten Energie bedrijf: terug naar de burger

27 mei 2007

Overwinsten Energie bedrijf: terug naar de burger

Uit een onderzoeksrapport van de DTe blijkt dat de nettowinst van de 4 grootste energiebedrijven (Essent, NUON, Eneco en Delta) meer dan verdubbeld is, en de ‘overwinst’ – het bedrag dat klanten te veel hebben betaald – maar liefst € 414 miljoen bedraagt. In 2004 en 2005 komt dit neer op 31 euro per klant per jaar. Wat de SP betreft verdwijnt dit niet in zakken van de energiebedrijven of de gemeente- en provinciekassen, zoals PvdA en VVD willen, maar gaat het geld terug naar de burger.

Juridisch is het helaas niet mogelijk het geld met terugwerkende kracht direct terug te storten op de rekening van de klant. Maar wat natuurlijk wél kan, en wat de SP wil, is het teruggeven door het tarief te verlagen.
De winsten zijn ontstaan doordat de efficiency sneller stijgt dan verwacht; in de periode 2001-2007 zijn de transportkosten per huishouden jaarlijks met gemiddeld €45 gedaald, onder invloed van de toezichthouder voor de energiesector DTe.
Op 2 mei heeft deze toezichthouder het rapport ‘Onderzoeksrapport inzake de winsten van energiebedrijven’ gepubliceerd. Dit onderzoeksrapport is te vinden op de onderstaande website van de DTe.

DTe (Directie Toezicht Energiesector) website

U bent hier