h

SP steunt komende postacties

16 april 2008

SP steunt komende postacties

Red de postbode!Op 16 april besloten de bonden in aanwezigheid van zo'n 2000 TNT-medewerkers om tot actie over te gaan voor een fatsoenlijk loon en voor eerlijke concurrentie op de postmarkt. Nieuwe spelers op de markt ontduiken de CAO en betalen medewerkers veel minder : per poststuk en adres, en daarmee onder het minimumloon. En tevens zonder enige vorm van sociale zekerheid. De SP heeft daarom in de Tweede Kamer verschillende keren aangedrongen op het verplicht stellen van het werken met arbeidsovereenkomsten voor ALLE postbedrijven.

“Dat is de enige manier waarop we de uitbuiting van vele duizenden bezorgers op zeer korte termijn kunnen stoppen en de oneerlijke concurrentie van bedrijven die met stukloon werken te stoppen,” aldus SP kamerlid Sharon Gesthuizen. "Jarenlang hebben medewerkers van TNT begrip gehad voor de moeilijke tijden op de postmarkt, terwijl TNT ondertussen flinke winst maakte. Nu ze 3,5% loonsverhoging vragen, en vechten voor hun bestaan geven beide TNT en politiek niet thuis. De maat is volgens hen vol. Er komen acties, en die zullen pijn doen."

Staatssecretaris Heemskerk (PvdA) zegt de onderhandelingen tussen bonden en werkgevers af te wachten en houdt zich afzijdig. Gesthuizen: "Medewerkers vertellen mij dat de politiek hen aan hun lot over laat. - Eerst de boel liberaliseren en dan ons in de steek laten! - Dat is precies wat er gebeurt. Er moet een cao komen voor de hele postmarkt, anders is het dweilen met de kraan open.
De acties die het personeel van TNT de komende tijd gaan voeren zullen veel ongemakken meebrengen voor mensen in het land, maar dit is blijkbaar het enige middel wat werkt. De staatssecretaris moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen – dit kan zo niet langer."

Eerdaags gaan tienduizenden "Red de Postbode" briefkaarten naar alle SP-leden. De kaart bevat een sticker die op de brievenbus past. De postbodes en postbezorgers zullen zo kunnen zien dat de SP met hen meevecht voor echte banen, en een fatsoenlijk loon.

Laat ook een steunbetuiging achter op Red de Postbode

U bent hier