h

Ook SP voor PvdA beleid over koffieshop

28 mei 2008

Ook SP voor PvdA beleid over koffieshop

De PvdA wil bij wijze van proef voor de duur van 2 jaar een koffieshop openen. De SP verklaart zich solidair met dit streven van de PvdA, die bij monde van gemeenteraadslid Kootje Klinkenberg op 20 mei jongstleden nogmaals een pleidooi hield voor opening van een koffieshop.

Een horecaonderneming wil graag een koffieshop openen in Dokkum. De plek is er al en de klanten ook, vlakbij de Woudpoortbrug staat/zit men te wachten op toestemming van de gemeente. En die komt maar niet... De afwijzing, die om onverklaarbare redenen verzeild is geraakt onder de noemer jeugdbeleid (een koffieshop is bestemd voor volwassenen), en *handhaving nul-optie" worden genoemd, is omkleed met merkwaardig vage redenen: het komt erop neer dat er géén gegronde bezwaren zijn tegen een koffieshop in Dokkum maar dat de kinderen hem niet nodig hebben!

Uit het Friesch Dagblad van 3 maart 2008:
"De gemeente ziet het nog niet zitten om de zogenoemde nuloptie voor het aantal coffeeshops in de gemeente los te laten". Cijfers van de GGD tonen aan de de aanwezigheid van een coffeeshop geen invloed heeft op het gebruik van cannabis. Jongeren hebben kennelijk geen coffeeshop nodig om aan softdrugs te komen, redeneert de gemeente. Die illegale verkooppunten worden niet overbodig als er een legale coffeeshop zou komen.

Het wordt tijd dat de gemeente de groep gebruikers in Dokkum en omstreken ERKENT en ze de ruimte en de vertrouwde sociale omgeving biedt waar zij recht op hebben, zoals dat ook voor de gebruikers van alcohol geldt.

Een aantal zaken zetten wij alvast op een rijtje:

Vertaald uit het Fries, gemeenteraadsstukken:

samenvatting 3.4: coffeeshop
"Blijkbaar nodigt een koffieshop niet uit tot meer gebruik, dus dat zou ervoor kunnen pleiten om wel een koffieshop te openen uit oogpunt van kwaliteitscontrole en overzicht. Een andere redenatie is dat jongeren ook zonder koffieshop hun kanalen wel hebben. Uiteraard is niet bekend waar ze het spul halen en welke zaken daar nog meer in de aanbieding zijn. Het is een illusie te denken dat met het loslaten van de nuloptie die kanalen overbodig worden. Deskundigen geven aan dat de bereikbaarheid een belangrijke rol speelt bij jongeren die wel nieuwsgierig zijn maar zelf geen moeite doen om aan softdrugs te komen. De aanwezigheid van een koffieshop brengt zulke jongeren dus eerder in de verleiding. Het college neemt het standpunt in dat er vanuit het oogpunt van verslavingsproblematiek geen aanleiding is om dit beleid te wijzigen."

Er is weinig zicht binnen de gemeenten Dongeradeel en Dantumadeel op verslavingsproblematiek. Veel ervan komt niet aan de oppervlakte; de groep harddrugsgebruikers in noord-oost Friesland kan door de politie niet omschreven worden. Over de correlatie wiet/probleemjeugd is het laatste woord nog niet gezegd. Bovendien is wiet niet verslavend in de zin van alcohol of harddrugs (volgens de gemeenteraadsstukken: cannabis, lichte kans op geestelijke verslaving), en de problematiek die wietgebruik met zich meebrengt valt in het niet vergeleken bij die van alcohol.
Ook geeft dit standpunt geen aanleiding om het beleid NIET te wijzigen.

Vervolgens stelt de gemeente blijkens de gemeenteraads-stukken dat de aanwezigheid van een koffieshop NIET tot meer gebruik leidt (volgens deskundigen), om daarna soepel te concluderen dat het WEL tot meer gebruik leidt (ook weer volgens deskundigen).
Een merkwaardige gedachtensprong...

Op welke gronden concludeert men dat de genoemde onderwereld - kanalen niet overbodig worden? De gemeente pretendeert geheel onkundig te zijn op dat gebied. Maar een koffieshop prijst die kanalen wel degelijk de markt uit, en geeft bovendien toegang en inzicht in de plaatselijke onderwereld, want er wordt in een koffieshop voornamelijk gepraat. Een goede koffieshop SANEERT de omgeving, en isoleert/lokaliseert de harddruggebruikers. Tip: gemeente, vraagt U het eens aan de plaatselijke politie?
En wat zou er nou toch meer in de aanbieding zijn in die vage kanalen waar kinderen tot volwaardig junkie worden opgeleid? Cocaine misschien? Spuiten? Helers? Criminele technieken?

Daarbij kunnen wij nóg een aantal goede gronden bedenken die pleiten voor de opening van een koffieshop: de belangen van de plaatselijke kring gebruikers bijvoorbeeld. Zij hebben recht op een plek. Ook zijn er meer oudere gebruikers dan U denkt, maar men vindt die uiteraard niet op scholen.
Vergeet U in dit rijtje vooral niet de mensen die wiet om medische redenen gebruiken, als pijnremmer tegen artritis, als eetlustopwekker bij kanker en multiple sclerose, als pijnremmer/spierontspanner bij diverse vergroeiingen in de botten, het geneest/stopt glaucoma; en volgens de laatste rapporten, laat onder speciale condities hersencellen aangroeien (alzheimer) en lijkt kankerwerend...Jammer voor de farmaceutische industrie dat wiet niet gepatenteerd kan worden...

Welke redenen zijn er dan om niet tot het openen van een koffieshop over te gaan? Een goede ondernemer zal zich niet alleen aan de wet houden, maar ook inkomsten brengen in de vorm van belastingen en werkgelegenheid. Een bijkomend voordeel is de controleerbaarheid van prijzen en kwaliteit, waarmee U niet alleen de plaatselijke zwarte handelaren de markt uit prijst binnen een gezelliger ambiance, maar tevens normalisatie en legalisatie introduceert,een vorm van sociale controle.
Wellicht verklaart dit de raadselachtige tabel, gevonden in de gemeenteraadsstukken: in Friese steden waar een koffieshop is gevestigd is het totale wietgebruik onder jongeren 12%, in steden en dorpen zonder koffieshop is dat percentage 14%!

Het argument van levensovertuiging gaat hier niet op: immers, bijna iedereen hier eet varkens, een doodzonde volgens een religie met 1.000.000 aanhangers... we mogen blij zijn dat deze mensen ons de wet niet gaan voorschrijven, toch? Een goed karbonaadje is niet te versmaden...
Maar binnen een democratie hoort iedereen zich te houden aan de democratische grondprincipes, en die houden tevens in dat U een ander vrij laat in zijn of haar keuzes, ongeacht of U het met die keuzes eens bent of niet.

En U mag proberen jongvolwassenen te gaan beteugelen en betuttelen: dat feest zien en horen we ieder weekend bij de kroegen en de dancings, en elke dag bij de stukgeslagen bushokjes en op de hangplekken.
Men mag aannemen dat de politie liever ziet dat de jeugd van 18 tot 23 zich een versuffing blowt in de koffieshop dan zich klem zuipt in de kroeg, met alle, soms vreselijke, gevolgen van dien.

Er is nog nooit iemand overleden aan een overdosis wiet, terwijl er wekelijks kinderen met een overdosis alcohol in het ziekenhuis worden opgenomen. De toegangspoorten tot genotmiddelen en harddrugs zijn nicotine en alcohol, en beide zijn legaal verkrijgbaar voor volwassenen.
De vraag is, wat kiest men, als men al wil kiezen, en biedt de gemeente deze - in uw ogen wellicht niet zo frisse - keuzes ? En zo nee, waarom niet?

Een speurtocht op het internet leverde de volgende wetenswaardigheden - in willekeurige volgorde - m.t.b cannabis op:

New Scientist:
Een enkel glaasje wijn beinvloedt je rijvermogen meer dan het roken van een enkele joint. Soms zelfs lijkt het erop dat mensen die zowel gerookt als gedronken hebben lichtelijk beter presteren dan degenen die uitsluitend stomdronken achter het stuur plaats nemen...
www.newscientist.com

Boskompas:
Maar 2% van de 12-jarigen heeft ooit wiet gebruikt. Maar met het bereiken van de puberteit stijgt het gebruik en wordt de correlatie wiet/problematiek duidelijk: Dubbel zoveel jongens als meiden worden *lastig*, maar liefst 32% van de jeugd op speciale scholen blowt, spijbelaars en dropouts scoren dubbel zo hoog en zwerfjeugd spant de kroon met 76% blowers.
Toch moet men niet te snel de conclusie trekken dat het gebruik van wiet dit soort gedrag in de hand werkt: het betreft een groep kinderen die starten vanuit een lange en vaak zeer traumatische underdogpositie.
www.boskompas.nl

Mostly Water:
Volgens het hier genoemde UN rapport hebben 16,8% van de Canadeze bevolking tussen 15 en 64 het afgelopen jaar cannabis gebruikt.
www..mostlywater.org

Cedro (centrum voor drugsonderzoek Universiteit van Amsterdam):
Wie vaart wel bij illegale handel? Gek genoeg is dat politie en justitie... "Het voorbeeld over organisaties die profiteren van de cultuur van het cannabisverbod dat ik net beloofde komt uit lopend onderzoek naar cannabis-arrestaties in New York van Harry Levine. Zijn stelling is dat de motor achter het arresteren van grote, en steeds groeiende aantal mensen voor het bezit van cannabis in de stad New York niet het gebruik van cannabis is, of een mogelijke groei daarvan.Die motor is de plaatselijke politie."
Vervolgens noemt Cohen hier 3 zeer grote voordelen van al dit monnikenwerk: het staat zo mooi in de statistieken, het is mooi betaald schoon overwerk en het houdt een grote stand-by politiemacht paraat en aktief.
www.cedro-uva.org

e-Peak:
THC, de werkzame stof in wiet/cannabis, doet hersencellen aangroeien in de hippocampus, blijkt uit proeven op ratten.
Er wordt een synthetische stof gebruikt die 10x zo sterk is...
www.peak.sfu.ca

EMCDDA (europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving):
Traditioneel zijn de hoge aantallen gebruikers in Frankrijk, Italië, Tjechië, Spanje en Engeland. In de europese rangorde is Nederland een lage middenklasser.
www.emcdda.europa.eu

The Nation:
Een uitleg over het Nederlandse systeem, de plek ervan binnen de Europese regelgeving en wat de Amerikanen daarvan denken te kunnen leren.
www.thenation.com

Fleur Woudstra:
Medicinale Cannabis Apotheek is nu een feit. In Groningen.
www.fleurwoudstra.nl

Counterpunch:
Ijzersterk artikel over een haastig ondergesneeuwd rapport over de samenhang tussen het gebruik van wiet (marihuana) en tabak i.v.m. longkanker. Uit het onderzoek bleek dat de wiet in de joint de kans op longkanker voor de roker resoluut verMINDERDE.
"Marijuana Use and the Risk of Lung and Upper Aerodigestive Tract Cancers: Results of a Population-Based Case-Control Study" by Mia Hashibe1, Hal Morgenstern, Yan Cui, Donald P. Tashkin, Zuo-Feng Zhang, Wendy Cozen, Thomas M. Mack and Sander Greenland.
www.counterpunch.org

Globe and mail:
Steeds meer oudere jongeren in Canada ontdekken het gebruik van wiet, dan wel steeds meer ouderen (40% van de gebruikers zijn tussen de 30 en 49 jaar oud) geven ronduit toe dat ze in het weekend - of vaker - blowen.
www.theglobeandmail.com

European Coalition for Just and Effective Drug Policies (ENCOD):
over het (heilzame) effect van cannabis op alzheimer, ms en parkinson...
www.encod.org

Goede infosite van de politie:
www.infopolitie.nl

Liwadders:
Er wordt veel gepraat maar weinig gejaagd op illegale teelt in Friesland.
www.liwwadders.nl

Drug Policy Alliance:
Over de vermeende gevaren en mythen van wiet.
www.drugpolicy.org

Nieuws:
Een stukje uit de krant over het gemeenteraadsbeleid.
www.frisland.eu

Nieuws.nl:
Een aantal cijfers met betrekking tot koffieshops, belastinggeld etc...
www.binnenland.nieuws.nl

Trimbosinstituut:
Het percentage wietgebruikers in Nederland is stabiel.
www.trimbos.nl

U bent hier