h

Herindeling? Samenwerking?

9 december 2008

Herindeling? Samenwerking?

Ze kunnen het mooi vertellen. Eerst willen de colleges van de 4 NOFA-gemeenten naar het scheen samen één gemeente vormen. Er rijst verzet en er komen vragen. Dan komt er een onderzoek in opdracht van Kollumerland en wordt er gepleit voor meer samenwerking, maar geen herindeling. Vervolgens pleit Dantumadeel voor een fusie met Dongeradeel en Kollumerland. Waar blijft in dit verhaal Achtkarspelen? Aan de kant gezet?

In Kollumerland wordt het verleggen van de provinciegrens en een fusie met De Marne bepleit. Dit laatste is wettelijk niet mogelijk. M.a.w. de wet moet worden veranderd en dat gebeurt wel of niet in ..... Den Haag. Samenwerken met De Marne? En Achtkarspelen dan? O, ja, ook daar is een onderzoek ingesteld en: Achtkarspelen kan beter zelfstandig blijven, maar kan verder beter wel samenwerken. Met wie? En daar merk je een verschil van mening. De een wil samenwerken met Tytsjerksteradiel, de ander met Smallingerland. Tytsjerksteradiel heeft, naar ik meen, te kennen gegeven, dat ze niet willen fuseren. Burgemeester Middel van Smallingerland lonkt naar Heerenveen en Opsterland. Maar die laten zich zich (nog) niet verleiden.

Wat willen de colleges nu eigenlijk? Weten ze wel wat ze willen? En wat vinden de politieke partijen er van? Hebben ze dat voor hun aantreden in de raad aangegeven in een verkiezingsprogramma? Of is hier sprake van ad hoc meningsvorming, waar de bevolking van te voren niets van wist en nu geen invloed op uit kan oefenen? Nog belangrijker: wat vindt de bevolking er van? En op wat voor manier wordt naar de mening van de bevolking gevraagd? En wordt daar dan naar geluisterd? En wie beslist uiteindelijk?

Ik zou zou zeggen: laat alles maar bij het oude en blijf samenwerken in NOFA-verband. Dat gaat toch zo goed? En: Als je wilt veranderen, kom dan met gedegen en duidelijke voorstellen en leg die aan de bevolking voor in een bindend referendum. Daar heeft die bevolking recht op. Juist, omdat bij de vorige verkiezingen dit niet aan de orde was en de kiezer er dus ook geen oordeel over uit kon spreken.

Een SP-lid

U bent hier