h

Voorkom sluiting politiebureaus, o.m. Buitenpost

24 februari 2009

Voorkom sluiting politiebureaus, o.m. Buitenpost

Buitenpost - Naar aanleiding van diverse berichten in de media over de dreigende sluiting van politiebureaus in Fryslân heeft SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak hierover Kamervragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken.
Gesproken wordt over politiebureau Buitenpost en één of meer bureaus in Leeuwarden. Zelfs sluiting van meer bureaus in de provincie wordt niet uitgesloten. Het probleem is ontstaan door de nieuwbouw van politiebureaus op het platteland en een arrestantenverblijf in Drachten.

Korpschef van de politie Fryslân Magda Berndsen meldde in het personeelsblad van de Friese politie dat er bureaus gesloten zullen worden wegens geldgebrek. Door de nieuwbouw van politiebureaus op het platteland en een arrestantenverblijf in Drachten kampt de Friese politie dit jaar met een tekort van 3.9 miljoen euro.

Het is nog niet zeker om welke politiebureaus het zal gaan, maar er wordt gesproken over Buitenpost en één of meer bureaus in Leeuwarden. Zelfs sluiting van meer bureaus in de provincie wordt niet uitgesloten.

Door het geldgebrek staat eveneens de instroom van aspirant-agenten op de tocht, terwijl er al een groot probleem is met de personele bezetting binnen het politiekorps. Minister Ter Horst wil echter nog eens 100 miljoen euro bezuinigen op de politie.

Van Raak: "Op bijna elk politiebureau komen ze mensen tekort, zodat er minder blauw op straat is. Uit onderzoek van CapGemini blijkt dat er ook enorme tekorten zijn bij de recherche, waardoor tienduizenden misdaadzaken onopgelost op de plank blijven liggen. De minister roept met de mond dat Nederland veiliger moet worden, maar laat ondertussen de politie verpieteren."

De SP wil dat de minister afziet van de voorgenomen bezuiniging van 100 miljoen euro. Van Raak: "De minister moet haar verantwoordelijkheid nemen. Zij is de minister voor de politie, maar agenten op de werkvloer merken daar bar weinig van. Ter Horst wil graag daadkrachtig zijn, nou laat haar dan eens ophouden met bezuinigen en investeren in de mensen die ons lang veiliger moeten maken!"

U bent hier