h

Gemeente moet trots zijn op zwembad De Kûpe Buitenpost

3 maart 2009

Gemeente moet trots zijn op zwembad De Kûpe Buitenpost

Zo speel je het politieke spel ofwel hoe help je een voorziening om zeep: Pleeg geen onderhoud; haal subsidie weg; kom je financiële verplichtingen niet na; maak groot misbaar als zo exploitatietekorten optreden; stel een beperkt onderzoek in en laat concluderen dat de voorziening binnenkort is afgeschreven en onderhoud dus overbodig; benadruk steeds weer een zogenaamd slecht imago; verdiep je niet in de feiten maar praat anderen na ...
Zo gaat zwembad De Kûpe in Buitenpost verloren. Je zou bijna gaan geloven dat De Kûpe niets voorstelt, er geen bezoekers zijn en de laatste zwemmers graag naar Kollum of Zuidhorn gaan.
Nu de feiten.

Een 25-meter bad zoals De Kûpe is natuurlijk niet te vergelijken met een bad van 6x14 in Kollum. Daarom vervult Buitenpost ook een regiofunctie bij het afzwemmen. Zelfs vanuit Drachten, Leeuwarden en Heerenveen komen ze hier om een erkend zwemdiploma te halen.

Jaarlijks bezoeken zo’n 150.000 kinderen, volwassenen, ouderen en gehandicapten het zwembad. Dat alleen al maakt het belang van het behoud van het zwembad duidelijk. Ook hierin vervult De Kûpe een regiofunctie, mijn medezwemmers komen bijvoorbeeld uit Burum, Pieterzijl en Kollum.

GBA stelt dat we niet willen weten wat het zwembad kost. Dat willen we wel.
Achtkarspelen betaalt volgens de begroting in 2009 370.000 euro. Voor de sporthallen en overige sportaccommodaties staat op dezelfde begroting 1.388.000 euro.
Ter vergelijking: in Kollumerland staat het zwembad voor 205.880 euro op de begroting van 2009 en de sportaccommodaties voor 301.392 euro. Als er iets is wat (te) veel kost, dan zijn het naar verhouding wel de sportaccommodaties.

De SP vindt trouwens dat je niet op zulke voorzieningen moet bezuinigen. Sportief bewegen is belangrijk in deze tijd dat overgewicht een steeds groter gevaar wordt voor de gezondheid. Het afschaffen van het schoolzwemmen is een grote vergissing geweest.

Ik heb de indruk dat degene van de politieke partijen die tot nu toe over het zwembad hebben geschreven, daar nog nooit zijn geweest. Ik wel. Toen de kinderen klein waren, was er recreatief zwemmen op zondag. Met veel plezier heb ik meegedaan met aquarobic en aquafit. Twee keer heb ik op uitnodiging van de gemeente gesubsidieerd meegedaan aan speciale programma’s om ouderen meer te laten bewegen via gymnastiek en fitness. Twee keer moest ik teleurgesteld afhaken vanwege mijn rug. Nu doe ik blessurevrij mee met fifty-fit.
Dan nog het punt van afgeschreven zijn. Je moet een huis, dus ook een zwembad, onderhouden en op tijd renoveren. Hoeveel huizen zouden al afgeschreven zijn als de bewoners niet investeerden in hun huis. Voorzieningen zijn nooit rendabel (net als huizen) en als gemeente zou je er trots op moeten zijn dat je een binnen- en buitenbad hebt.

We moeten niet tot 2012 afwachten tot het besluit bij de gemeenteraad ligt om De Kûpe te sluiten. De SP roept alle bezoekers van De Kûpe op zich nu al te laten horen. Nu moet er gerenoveerd worden. Dan is er in 2012 een zwembad waar je als gemeente trots op kunt zijn.

Marianne Rigter,
SP- Werkgroep Achtkarspelen

U bent hier