h

Schreeuw-actie tegen afbraak cultuur

22 november 2010

Schreeuw-actie tegen afbraak cultuur

Op zaterdag 20 november is overal in het land geschreeuwd tegen de afbraak van cultuur. In Leeuwarden werd cultuur letterlijk aan de wilgen gehangen, in de Tweede Kamer schreeuwden 500 SP-ers om cultuur. Het kabinet Rutte wil rigoureus hakken met een botte bijl en 200 miljoen bezuinigen op cultuur in Nederland.

Er is zaterdag massaal gehoor gegeven aan de actie om cultuur te behouden. SP-fractievoorzitter Emile Roemer: 'Cultuur is één van de pijlers onder onze beschaving. Dat rechtse politici daarin zo blind de bijl zetten is voor mij een voorteken van waar zij met ons land naar toe willen. Dat is een kille, grauwe wildernis waarin alles wat kwetsbaar is, geen waarde meer heeft.'

Het kabinet-Rutte wil 200 miljoen euro bezuinigen op cultuur. Dat leidt onvermijdelijk tot een verschraling en verdere vermarkting van het cultuuraanbod. Kinderen zullen minder muziekonderwijs krijgen. Orkesten dreigen te verdwijnen. Toegangskaartjes worden fors in prijs verhoogd. 200 miljoen is een klein deel van de totale rijksbegroting, maar het is bijna de helft van alle cultuursubsidies.

De SP staat voor een bloeiende en toegankelijke cultuursector:
- Geen bezuiniging van 200 miljoen op het cultuurbudget
- Behoud van de cultuurkaart in het onderwijs
- Geen verhoging van 6% naar 19% BTW op tickets
- De omroeporkesten worden gespaard
- Stop de gemeentelijke bezuinigingen op cultuur

Meer informatie, o.m. over acties op www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl

Artikel "Cultuur aan de wilgen" (Leeuwarder Courant)
Artikel "SP-ers schreeuwen in Tweede Kamer" (SP)

U bent hier