h

Binnenkort Valentijn zonder bloemetjes en bijtjes?

14 februari 2011

Binnenkort Valentijn zonder bloemetjes en bijtjes?

We zijn steeds meer bezig om bijen, hommels, vlinders, kevers en muggen uit te roeien met een nieuw supergif. Een landbouwgif op basis van neonicotinoiden. Insecten zijn noodzakelijk voor de bestuiving van gewassen en dus voor onze voedselvoorziening. Daardoor lijkt een voedselramp onafwendbaar.

De nieuwe landbouwgiffen tasten het zenuwstelsel van de insecten aan. Vooral in gebieden met intensieve landbouw is de insectensterfte hoog.

Met name het landbouwgif van de groep neonicotinoiden, zoals imidacloprid, is extreem giftig. Het middel maakt de hele plant giftig, dus ook stuifmeel en de nectar. Bijen, hommels, zweefvliegen, muggen, libelles en kevers kunnen acuut maar ook na steeds innemen doodgaan.

Vanaf 2004 is het gebruik van neonicotinoiden explosief gestegen en beslaat thans 1/4 van alle insecticiden wereldwijd ! Ook de insectensterfte neem navenant toe.

Eenderde van de voedselproductie in de wereld is afhankelijk van bestuiving, en die komt van 80 tot 90 procent van bijen ...

De gevolgen voor het ecosysteem en voedselproductie zijn desastreus als er geen verbod komt. Dan is het gedaan met de grootschalige voedselproductie.

U bent hier