h

Weerstand tegen opslag kernafval in Dongeradeel

7 maart 2011

Weerstand tegen opslag kernafval in Dongeradeel

Dorpen en gemeenten van Dongeradeel en Zuidwest Friesland zijn tegen opslag van hoogradioactief afval. Ook de Friese Staten zijn fel tegen. De Europese commissie heeft een ontwerp in behandeling, die lidstaten verplicht om kernafval in eigen land op te slaan.

Hierdoor zou kernafval van Borselle in eigen land opgeslagen moeten worden. Uit verkennend onderzoek van T&A, in opdracht van Greenpeace, zouden de diepe kleilagen in Zuidwest Friesland en Dongeradeel 'kandidaat zijn' voor dumping van honderdduizenden jaren lang (240.000 jaar radioactief).
De diepe kleilagen van boomse klei komen onder een groot deel van Nederland voor. Maar hier zijn ze het geschikst met nog 4 regio's in Nederland, waar ook voldoende diepte (500 meter) en dikte (tenminste 100 meter) is. Desondanks is het niet veilig, er kunnen complicaties optreden zoals: verstoringen door mijnbouw, breuken en contact met aardlagen die grondwater bevatten.
Ook de zoutkoepel bij Ternaard is trouwens in beeld voor Nederlands kernafval. Dorpsbelang Ternaard is tegen, evenals wethouder Willemsma van Dongeradeel.
Natuurlijk zijn wij als afdeling SP Dongeradeel hier ook faliekant tegen.

Greenpeace over kernafvalopslag
Greenpeace factsheet over kernafval (pdf bestand)
T&A Survey Rapport (pdf bestanden

U bent hier