h

Flashmob Heerenveen protest tegen bestuursakkoord

31 mei 2011

Flashmob Heerenveen protest tegen bestuursakkoord

In het drukke centrum van Heerenveen is zaterdagmiddag om 13.20 uur met een flashmob geprotesteerd tegen het bestuursakkoord, het akkoord tussen het Rijk en de gemeenten. De actie was bedoeld om de mensen op straat en de pers bewust te maken van de grote negatieve gevolgen die het akkoord heeft voor kwetsbare mensen in onze samenleving.

Op 8 juni wordt er door gemeenten gestemd over het bestuursakkoord. In het bestuursakkoord staat op welke manier de gemeenten vanaf 2013 de taken rond de nieuwe wet ‘Werken naar Vermogen’ (WWNV) gaan uitvoeren. Deze wet voegt een aantal wetten samen, waaronder de Wsw, Wajong en Bijstand. De financiële risico’s voor gemeenten en provincies zijn enorm; er moet meer dan 2,5 miljard bezuinigd worden op jeugdzorg, sociaal werk en bijstand.

Steeds meer gemeenten zien in dat de bezuinigingen grote gevolgen hebben voor de mensen die het al niet breed hebben en verzetten zich openlijk tegen het bestuursakkoord. Zoals het nu lijkt zullen alle Friese gemeenten tegenstemmen.

"Het is goed dat gemeenten dit plan niet uit willen voeren, maar veel mensen zijn zich nog niet bewust van alle negatieve gevolgen. Met deze flashmob roepen we de mensen op gemeenten te steunen in hun tegenstem", zegt Jos van der Horst, regiovertegenwoordiger van de SP Friesland.

De flashmob was georganiseerd door de SP. De SP waarschuwt al een aantal maanden voor de plannen van kabinet Rutte. "Mensen die part noch deel hebben gehad aan het ontstaan van de financiële crisis en later de economische crisis worden de dupe. Dit kabinet schaft de beschaving af en maakt gemeenten verantwoordelijk op dit gebied", aldus Jos van der Horst.

Een flashmob is een groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. In Heerenveen stonden ineens een groep mensen in het rood met borden "armoede werkt niet" omhoog. Na een toespraak van Jos van der Horst riepen alle mensen "armoede werkt niet" en maakten alle mensen veel lawaai met meegebrachte attributen. De groep liep vervolgens naar het burgermeester Kuperus plein in optocht, en daarna viel de groep weer uiteen. De Flashmobs was georganiseerd door het uitdelen van flyers, twitter en facebook oproepen. In Heerenveen deden enkele tientallen mensen aan het bestuursakkoordprotest mee.

U bent hier