h

Kwalitatief hoge geboortezorg niet langer beschikbaar

9 mei 2012

Kwalitatief hoge geboortezorg niet langer beschikbaar

Dokkum - Actiegroep ‘Red de Sionsberg’ reageert zeer teleurgesteld op het besluit tot sluiting van de afdeling geboortezorg in ziekenhuis De Sionsberg. Het ziekenhuis voldoet qua geboortezorg aan de hoge eisen van de Minister, zoals zij ze begin maart heeft gesteld.”Het is totaal onverantwoord en onaanvaardbaar de geboortezorg uit De Sionsberg weg te halen”, aldus Taeke Visser - voorzitter van de actiegroep.

Kwaliteit en veiligheid voor de patiënt staat bij de actiegroep altijd voorop. Dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg en zorgverzekeraar De Friesland samen onder één hoedje spelen om een volwaardig ziekenhuis uit Dokkum weg te halen is voor de actiegroep dan ook onverteerbaar. Door de marktwerking in de zorg is er wederom niet naar kwaliteit maar naar kwantiteit gekeken. Dat de Inspectie voor de gezondheidszorg haar besluit ook mag baseren op basis van de financiële situatie van een ziekenhuis is een schot voor open doel voor de zorgverzekeraar. “De rolverdeling tussen beide is dat De Friesland betaald en de Inspectie bepaald. Dit zal stellig worden ontkent door beiden”, aldus Taeke Visser. “Ze zullen blijven aangeven dat het gaat om kwaliteit.”

“Die kwaliteit is voor een deel van de mensen uit het huidige voedingsgebied van De Sionsberg straks niet tijdig bereikbaar. Moet dit eerst onnodige mensenlevens kosten? Mag Noordoost Fryslân de prijs betalen van de marktwerking? De winst gaat naar de zorgverzekeraar. De politiek wordt nu opgeroepen de zorgverzekeraar aan haar zorgplicht te houden. Dat zorg in dit gebied voor een deel duurder mag zijn is inherent aan de ligging van het zorggebied.

Volgens de actiegroep ligt de oplossing niet in moeilijk bereikbare zorgkernpunten zoals grote geboortecentra. Noodzakelijke zorg moet snel geboden kunnen worden. Iedere seconde telt!
De wettelijke aanrijden van de ambulance kunnen in dit gebied niet worden gehaald. Bij het sluiten van de klinische zorg wordt de bevolking aan een onaanvaardbaar risico blootgesteld.

Red de Sionsberg actiesite

U bent hier