h

Grote afname insecten dreigende ramp

16 mei 2018

Grote afname insecten dreigende ramp

Tweederde van het aantal insecten is de afgelopen 25 jaar verdwenen uit Drentse en Brabantse natuurgebieden. Zo blijkt uit onderzoek van Natuurmonumenten. Als het al in natuurgebieden slecht gaat, dan moet er wel een dramatische afname zijn in heel Nederland...

"Het is een teken dat de ecologische basis, en daarmee onze leefomgeving, op instorten staat", aldus directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten.

Over insecten in Duitse natuurgebieden verscheen vorig jaar een rapport waaruit bleek dat 76 procent van de insecten in de afgelopen 27 jaar is verdwenen. Deze verontrustende cijfers waren aanleiding voor het onderzoek en rapport in Nederland.

Insecten zijn noodzakelijk voor een goed biologisch evenwicht van plant, dier en mens. Het spreekt voor zich dat het 5 voor 12 is en dat er nu echt een omslag moet plaatsvinden in het denken en leven van de mens, aan de top van de keten.

Zoals geen gebruik meer van pesticiden, neonicotinoiden enz. maar natuurlijke bestrijdingsmiddelen of geheel zonder. Van een intensieve naar een meer duurzame biologische landbouw met veel meer biodiversiteit. Kwaliteit voor kwantiteit!

Kijk ook het Boerenboek Duurzame landbouw van de SP (juni 2017).

Reactie toevoegen

U bent hier