h

Manifestatie tegen gaswinning 2 juni Harlingen

23 mei 2018

Manifestatie tegen gaswinning 2 juni Harlingen

Op zaterdag 2 juni is er een grote manifestatie tegen de gas- en zoutwinning die schade veroorzaakt. Actie- en belangengroepen uit meerdere provincies en verschillende politieke partijen bundelen hun krachten voor de verontruste burgers. Genoeg is genoeg!

Diverse sprekers vanuit de actiegroepen en de landelijke, provinciale en gemeentelijke politiek, onder wie SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman, zullen zich uitspreken. Er worden drie grote rode kaarten uitgedeeld aan de mijnbouwbedrijven Frisia, Vermilion en NAM. De bodem is bereikt! 

Frisia loopt weg voor schadevergoeding in Wijnaldum en omgeving. De zoutwinning uit de Waddenzee kan leiden tot schade aan huizen in Harlingen en leidt tot aantasting van het door ons allemaal gekoesterde Waddengebied, Unesco werelderfgoed! Zoutwinning in Twente heeft geleid tot onaanvaardbare schade en risico’s waardoor de omgeving ernstig is aangetast. 

In Groningen is er na lange jaren van strijd en heel veel pijn eindelijk erkenning van de schade en aandacht voor de problemen van de bewoners. De gaswinning uit de Groninger gasvelden wordt versneld afgebouwd. 

Elders in de Nederlandse ondergrond bevinden zich echter nog ruim 470 andere gasvelden, waarvan er op land en off shore nu ruim 200 in productie zijn. Voor 60 gasvelden zijn plannen voor nieuwe boringen of uitbreiding van de winning. Zoals bij Ternaard. Dit moet ook stoppen!

Ook de concrete plannen voor gaswinning door middel van de frackingmethode in Nederland nemen toe. Daarbij worden zo’n 300.000 liter water met zo’n 6000 liter chemicaliën de grond in gepompt (bron: NAM), waarvan ruim een derde in de ondergrond blijft zitten; we weten niet wat de effecten daarvan op de langere termijn zijn...

Het wordt tijd dat mijnbouwbedrijven zich, vanwege hun milieu en/of omgeving beschadigende activiteiten, maatschappelijk verantwoord gaan gedragen.

Het moet en het kan anders voor het klimaat én voor onze leefomgeving. 

Deze landelijke manifestatie wordt georganiseerd door Werkgroep Laat Fryslân Niet Zakken, de Waddenvereniging, Winamer Belang, Tsjingas, Ternaard Foar de Wyn, Fêste Grûn Dongeradeel, Onze Klei, Laat Woerden niet zakken, Milieudefensie, Comité Haastrecht-Vlist Gasvrij, samen met andere belangengroepen en politieke partijen, waaronder de SP.

Kom ook naar deze manifestatie tegen gas- en zoutwinning in Harlingen op 2 juni a.s. van 11.00-14.00 uur. Iedereen is welkom.

Meer informatie en opgave, klik hier.

Reactie toevoegen

U bent hier