h

Natuur gehalveerd

7 februari 2020

Natuur gehalveerd

Het gaat slechter dan ooit met de Nederlandse natuur. Sinds 1990 is de flora en fauna gehalveerd, het is 5 voor 12. Om nog iets te redden zal de stikstof uitstoot snel en drastisch moeten worden verminderd. Aldus het rapport Living Planet Report Nederland van het WNF dat woensdag is verschenen.

Met een zeer snelle reductie van stikstof is er nog een kans dat de biodiversiteit weer toe gaat nemen, en de unieke Nederlandse natuur zich kan herstellen.

Nederland heeft het hoogste stikstof percentage van heel Europa. Dat dit een grote opgave gaat worden spreekt voor zich...

Van de dieren op het boerenland namen de populaties af met 50 procent. Sterkste dalers zijn kemphaan, patrijs en veldleeuwerik.Tevens staan de grutto, kievit enz. onder druk. Ook is de achteruitgang van de graslandvlinders schrikbarend. Om nog maar niet te spreken van de bijen en andere insecten...

E.e.a. hangt nauw samen met verlaging van het waterpeil (verdroging), gebruik van bestrijdingsmiddelen, drijf- en kunstmest, en verdere intensivering van de landbouw.

“Landbouwgrond beslaat tweederde van Nederland en neemt daarmee, als groot leefgebied van wilde planten en dieren én belangrijke drukfactor op natuurgebieden, een sleutelrol in. Maar het oplossen van de huidige natuurcrisis is een gezamenlijke opgave, waarbij iedereen moet en kan bijdragen om de omslag naar een natuurvriendelijke landbouw daadwerkelijk mogelijk te maken voor boeren”, aldus Natasja Oerlemans, Hoofd Voedsel en Landbouw bij het Wereld Natuur Fonds.

Dit rapport laat zien dat we als samenleving het probleem niet voor ons uit kunnen schuiven. Het is nu tijd om het verlies van biodiversiteit te stoppen en te werken aan herstel van onze leefomgeving!

Living Planet Report Nederland - Natuur en Landbouw verbonden  (gehele rapport in pdf)

Artikel over het rapport op de WNF website, klik hier.

Artikel op de Leeuwarder Courant site, klik hier.

Lees hier de SP standpunten over Natuur, Klimaat en Milieu.

Reactie toevoegen

U bent hier