h

Eerlijke en rechtvaardige wereld na de coronacrisis

17 april 2020

Eerlijke en rechtvaardige wereld na de coronacrisis

Nederland is een belastingparadijs voor de superrijken. Tegelijkertijd hebben we te maken met schrijnende tekorten in de publieke sector, zoals het onderwijs en de zorg. Moet dit niet anders, na deze crisis? VPRO Tegenlicht onderzocht het in het programma “Kijken naar de Rijken”. Met o.m. een bijdrage van schrijver en politiek analist Anand Giridharadas en SP-er Lilian Marijnissen.

Een relaas over de superrijken die de maatschappij manipuleren in hun eigen voordeel, en een overheid die incapabel is geworden om de sociale problemen goed aan te pakken. De rijken klagen vervolgens over de problemen die ze zelf hebben veroorzaakt, en presenteren zich vervolgens als probleem oplossende filantropen. 

“Bewust kapitalisme: “winst maken door goed te doen” kapitalisme. Het leid de aandacht af van het manisch hyperkapitalisme, dat de kansenstructuur heeft vernield en nu de aarde bedreigt”, aldus Anand Giridharadas.

De rijkste 10% heeft 61% van het vermogen. Oneerlijk en onrechtvaardig. Er zou een grens moeten worden gesteld aan rijkdom, en dat kan door de superrijken gewoon belasting te laten betalen. Ondanks hun gelobby voor belastingvoordeel en ontwijking. Taxes, taxes, taxes! Belasting is de kern voor een socialere democratie.

Het kapitalisme heeft veel innovatie opgeleverd, oftewel “nieuwe zooi”, maar geen echte vooruitgang. Het is nu tijd voor hervormingen. Voor hernieuwde waardering van de publieke sector, wat deze rechtse regering onder invloed van gelobby van de superrijken de afgelopen jaren heeft afgebroken.

Als het leven van de meeste mensen er nu echt op vooruitgaat, dan is dat vooruitgang!

Kijk de aflevering Kijken bij de Rijken van VPRO Tegenlicht terug.

Teken de petitie voor meer belasting van de rijken (en kijk de belasting special met Thomas Piketty).

Lees hier “Nadenken over een Nieuwe Wereld”, de nieuwe Spanning van april 2020 van de SP.

Reactie toevoegen

U bent hier