h

Nationaliseer KLM met klimaat voorwaarden

8 mei 2020

Nationaliseer KLM met klimaat voorwaarden

Het kabinet wil 2 tot 4 miljard in het noodlijdende KLM pompen, om dit bedrijf overeind te houden. Maar daar mag toch wat tegenover staan? Zoals verduurzamen en CO2 en fijnstof verminderen voor het klimaat. En tevens baangarantie voor de 30.000 mensen, ook flexwerkers, met normering voor de topinkomens. Nu zijn er geen voorwaarden afgesproken (“leuk kadootje!”) en wil men het overlaten aan de markt, die aan alle kanten disfunctioneert. Nationalisatie is invloed, en wat de SP betreft de manier.

Veel mensen met een flexcontract werden door KLM in de afgelopen weken de laan uitgestuurd. De rechtse partijen blokkeerden een voorstel om dit tegen te houden. Ook zou de KLM onder de wet normering topinkomens moeten vallen. Anders financiert de belastingbetaler straks de topinkomens van managers en piloten.

Tweede kamerlid van de SP Alkaya: 'De samenleving mag niet weer opdraaien voor de kosten, zoals eerder bij de bankencrisis. Op zijn minst zal het kabinet veel meer aandelen van KLM op moeten kopen zodat, zodra het beter gaat met het bedrijf, de winst ook bij de samenleving terecht komt.'

Daarnaast moeten er strengere voorwaarden worden gesteld om te verduurzamen en CO2 en fijnstof te verminderen ten gunste van het klimaat, de natuur en mensen. De KLM stoot nu meer dan 8,6 megaton CO2 uit en net zoveel andere troep. Meer dan de grootste kolencentrale van Nederland, in de Eemshaven in Groningen. Tot nu toe bleef de luchtvaart buiten schot, maar ook de KLM zal zich extra moeten inspannen zodat het klimaataccoord van Parijs kan worden gehaald. Dit betekent in de toekomst o.m. minder vluchten en “funreisjes”, en korte vluchten door de elektrische treinen laten uitvoeren. Op de oude voet doorgaan is niet meer verantwoord, er zal een omslag moeten plaatsvinden. Want dat moet sowieso al, als we deze planeet leefbaar willen houden. Nu is de tijd!

Nationaliseer KLM, inclusief sociale, duurzame en klimaat voorwaarden!

Update 15 mei: actie “Geen poen zonder groen” bij KLM door Greenpeace. Steun deze actie en zorg dat we eerlijk en groen uit deze crisis komen.

Reactie toevoegen

U bent hier