h

Klimaatpaus Nijpels sturen we met pensioen (Lilian Marijnissen)

15 juli 2021

Klimaatpaus Nijpels sturen we met pensioen (Lilian Marijnissen)

Op veel plekken in het land is verzet tegen de komst van windturbines. In regio’s die al te maken kregen met deze windturbines merken mensen de gevolgen daarvan voor hun gezondheid. Het is een belangrijk signaal dat het RIVM een expertisecentrum is gestart dat kijkt naar de gevolgen voor de volksgezondheid als er windturbines worden geplaatst. Met het huidige klimaatbeleid halen we de doelen niet, hebben mensen wel de (financiële) lasten, maar profiteren er niet van. Terwijl er alternatieven zijn.

Hoog tijd voor een nieuwe strategie: we laten het niet meer aan de markt, klimaatpaus Nijpels sturen we met pensioen en we stoppen nu met wind op land en investeren in zonnepanelen op daken, het isoleren van huizen en het aanpakken van de grote vervuilers. Tijd voor klimaatrechtvaardigheid.

Amsterdammers viel hoon ten deel toen het verzet tegen de komst van windturbines in de stad opbloeide, aangezien dit toch juist de mensen waren die normaal gesproken altijd pleitten voor strengere klimaatmaatregelen? Veel inwoners van niet-Randstedelijke provincies hebben al ervaring met het door de strot geduwd krijgen van vergelijkbare plannen. Maar de zorgen en boosheid van al deze mensen, overal in Nederland, zijn natuurlijk goed te begrijpen.

Zo dacht in Alphen aan den Rijn het gemeentebestuur het draagvlak aan te kunnen tonen met een manipulatieve enquête. In de Wieringermeer in Hollands Kroon werd het grootste windpark van Nederland gebouwd, om vervolgens de meeste stroom te leveren aan een datacentrum van Microsoft. De inwoners krijgen de lasten, niet de lusten.

Lees hier het opinie artikel van Lilian Marijnissen verder...

Het artikel stond op 7 juli tevens in de Telegraaf.

Reactie toevoegen

U bent hier