h

Succesvolle actie tegen gaswinning Ternaard

15 september 2021

Succesvolle actie tegen gaswinning Ternaard

Op 11 september stonden we met naar schatting 300 tot 400 demonstranten tegen de gaswinning in Ternaard. Het dorp vanwaar demissionair minister Blok gas wil boren onder Werelderfgoed de Waddenzee. Naast inwoners van Ternaard en omwonenden uit de omgeving, werden we gesteund door veel politieke partijen uit Staten en Raden, de Waddenvereniging, de Friese Minlieufederatie, Tsjingas, Fêste Grûn en andere actiegroepen.

Er werd verzameld op de kruising Seepmawei/Hantumawei. Daar werd een zeer inspirerende toespraak gehouden door Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP), die oproept om: "De laatste dagen de druk op te voeren om te zorgen dat er geen nieuwe gaswinning komt en we de gaswinning gaan afbouwen. Laten we van Fryslân geen tweede Groningen maken!"

De route liep door het dorp, langs het oude dorpshuis, naar de locatie van de NAM achter de voetbalvelden. Tijdens het lopen, waar heel veel verschillende spandoeken en  protestborden te zien waren en leuzen geroepen werden, sloten zich nog meer mensen aan. Bij de NAM-locatie stopte onze teller op bijna 400 mensen!

Hier hadden we nog 9 sprekers, waaronder de jonge Jikke (10), die een prachtig pleidooi hield voor de Kanoet. Die wil ze later, als ze zelf een oude oma is, samen met haar kleindochter door een verrekijker ook nog kunnen bewonderen.

Na de sprekers kreeg iedereen nog de gelegenheidom het spandoek, welke de hele route vooraan gedagen werd, te ondertekenen. Dit spandoek werd maandag om 16.15, bij het dorpshuis in Ternaard, aan minister Blok aangeboden.

Op woensdag 15 september is in de Tweede Kamer het debat over de gaswinning.

SP Fryslan / https://fryslan.sp.nl  (voor o.a. meer foto's)

Reactie toevoegen

U bent hier