h

Friese taal in rechtbank onder druk

16 november 2021

Friese taal in rechtbank onder druk

Op 16 november 1951 was ´de slag om het Zaailand´, Kneppelfreed, om het toestaan van het gebruik van de Friese taal in de rechtbank. Thans staat het gebruik van het Fries in de rechtbank weer onder druk...

Na Kneppelfreed is het recht op het gebruik van het Fries in de rechtbank, sinds de wet-Donker van 1956, geborgen en verankerd.
Echter, de tolken die zo belangrijk zijn voor verdachten om in de rechtbank in je eigen taal, de taal van het hart, op één van de meest kwetsbare momenten jezelf te kunnen verdedigen, krijgen al jaren stelselmatig te veelste weinig betaald.

Daarom diende SP´er Paul van Nispen een motie in. De boodschap was: zorg met terugwerkende kracht voor indexering en een fatsoenlijke vergoeding voor alle gerechtstolken om zo de kwaliteit te garanderen.

Eind oktober werd in de Kamer hierover gestemd. Wie dacht dat de noodzaak om het beleid van de ministers Grapperhaus en Dekker bij te sturen nu duidelijk was, kwam van een koude kermis thuis. De motie werd door de partijen van het demissionaire kabinet, VVD, CDA, D66 en CU, van tafel geveegd...

De tolken zijn geen stap verder en dat is voor zowel de tolk als de verdachte in de rechtszaal een treurige conclusie.

Lees: Nederlands Dagblad (29-10-2021)

Reactie toevoegen

U bent hier