h

Lonen omhoog en lasten omlaag

10 maart 2022

Lonen omhoog en lasten omlaag

De prijzen gaan door het dak. Tanken en boodschappen doen is abnormaal duur, maar ook de energierekening en huren stijgen enorm. Hoogste tijd om er nu voor te zorgen dat de lonen stijgen en lasten dalen voor mensen en dat het kapitaal hier een eerlijke bijdrage aan gaat leveren.

Nederland kent de grootste koopkrachtdaling in de afgelopen veertig jaar, meldt het Centraal Planbureau. Oorzaak zijn onder andere de gestegen prijzen van energie, benzine en levensmiddelen.
Lilian Marijnissen maakt zich zorgen over de mensen met lage inkomens of een AOW-uitkering. Zij worden het hardst geraakt. Ze dringt aan op snelle compensatie door het kabinet.
”Grote bedrijven en allerhoogste inkomens zouden we meer kunnen laten betalen”, aldus Lilian bij Op1 gisteravond.

Sterkste schouders
Volgens Marijnissen moet er snel ingegrepen worden. ”Het kabinet schuift dat steeds maar voor zich uit. Al in december hebben ze wat aangekondigd qua compensatie, mensen wachten nog steeds op de eerste eurocent die daarvan betaald moet worden. Kun je nagaan hoe lang dat nog duurt.”

De SP vindt dat de energiebelasting op gas naar nul moet.
Marijnissen: ”Dat doet direct iets voor de energierekening. Hoe ga je dat dan betalen? Dan zeggen wij dan vraag je van de sterkste schouders een grotere bijdrage. De grote bedrijven die veel winst maken zouden wat meer kunnen betalen en de allerhoogste inkomens van Nederland zouden wat meer kunnen betalen.”

Uitzending Op1 met Lilian Marijnissen (9 maart 2022).
SP video op Facebook .

Reactie toevoegen

U bent hier