h

Stroom windpark Fryslan verhandeld aan chemiereus Limburg

16 februari 2022

Stroom windpark Fryslan verhandeld aan chemiereus Limburg

Uit de media heeft de SP en 50plus vernomen dat de duurzaam opgewekte energie van Windpark Fryslan voor 15 jaar is verkocht aan een chemiereus in Limburg. De SP en 50plus zijn verontwaardigd! De stroom zou voor Fryslân zijn, dit is door Provinciale Staten ook altijd voorgehouden aan de bevolking van Fryslân. Om zodoende voor Fryslân de energiedoelstelling te kunnen halen.

Van 21 van de 89 windturbines van Windpark Fryslân blijkt de energie voor een periode van 15 jaar verkocht aan USG die de energie verzorgt voor de chemische fabrieken op industrieterrein Chemelot in Limburg.
“Het Limburgse chemiebedrijf Chemelot is regelmatig in het nieuws vanwege hun lekkages, uitstoot van giftige gassen en het lozen van microplastics in de Maas. Datzelfde Chemelot wil nu vergroenen en verduurzamen met groene stroom van Windpark Fryslân. Het is niet te geloven!”, aldus SP fractievoorzitter Hanneke Goede.
“Op de website van Windpark Fryslân (WPF) staat regelmatig dat het windpark “van en voor Fryslân” is en dat het windpark fors bijdraagt aan de Fryske doelstellingen voor duurzame energie.”

Waarom wisten Provinciale Staten dit niet?
Wordt straks de stroom van elk zonne- en windpark voor een (groot) deel buiten de provincie verkocht?
Waarom wordt zowel PS als de Fryske bevolking voorgehouden dat Fryslân moeten vergroenen en verduurzamen om vervolgens de stroom te verkopen aan een chemiereus?

Gedeputeerde Friso Douwstra zal om uitleg worden gevraagd en tevens om een verklaring te geven aan de Fryske inwoners.

Reactie toevoegen

U bent hier